Jyväskylän Levykauppa Äxän myymäläpäällikkö Anne Jokinen kertoo, että vinyyleille raivataan liikkeessä lisää tilaa. Kuva: Jussi Komulainen
| Jussi Komulainen | | 0 |  1

Vuosia jatkunut vinyylibuumi ei osoita hyytymisen merkkejä. Suomen suurin levykauppaketju Levykauppa Äx myi viime vuonna yli 300 000 cd:tä ja yli 150 000 vinyyliä. Äxän blogissa kerrotaan, että tarkat taloudelliset tilastot eivät ole vielä valmiina, mutta epäilys on, että euromääräisesti mitattuna vinyylien myynti on jo saattanut mennä cd-levyjen ohi.

Jyväskylän Levykauppa Äxässä cd:t ovat vielä päätuote myös euromääräisesti, myymäläpäällikkö Anne Jokinen kertoo. Hän pitää kuitenkin mahdollisena, että jo tänä vuonna Jyväskylässäkin saattaa tulla enemmän rahaa vinyyleiden kuin cd-levyjen myynnistä.

– Vinyyleiden suosio on noussut monta vuotta, ja uskon, että se ei ole vielä saavuttanut huippuaan. Mekin mietimme juuri, miten vinyyleille saadaan lisää tilaa. Tuossa on yksi cd-hylly aika tyhjillään ja sen tilalle vaihdetaan vinyylihylly, Jokinen sanoo.

Litku Klemetti vuoden ilmiö

Levykauppa Äxän valtakunnallinen viime vuoden 40 myydyimmän levyn lista on jyväskyläläisittäin komeaa katsottavaa, sillä Timo Rautiainen & Trio Niskalaukauksen Lauluja Suomesta oli vuoden kolmanneksi myydyin levy ja Litku Klemetiltä listalle pääsi kaksi levyä: Junalla Kainuuseen ja Horror ’15.

Jokisen mukaan Jyväskylässä ei ole omia tilastoja, mutta myynti noudattelee valtakunnallista linjaa pienin poikkeuksin. Esimerkiksi Haloo Helsingin Hulluuden Highway oli koko ketjun vuoden myydyin levy, mutta ei yhtä suosittu Jyväskylässä.

– Litku Klemetti oli älyttömän suosittu koko viime vuoden. Levyjä piti pyytää jatkuvasti lisää, Jokinen kertoo.

Hän nostaa paikallisesti esiin myös valtakunnallisella listalla yhdeksäntenä olleen Ajattaran Lupauksen. Ajattarassa soittaa Jyväskylän Levykauppa Äxässä työskentelevä Mynni Luukkainen.

Nuoret eivät osta levyjä satunnaisesti

Digitalisaatio on myllännyt musiikkibisnestä perusteellisesti. Kaikista levyistä ei tehdä fyysisiä kopioita ollenkaan, ja moni levykauppa on lopettanut. Anne Jokisen mukaan levykaupoissa ei juuri näe satunnaisesti levyjä ostavia nuoria: toiset kuuntelevat kaiken musiikin Spotifyn kaltaisista suoratoistopalveluista ja levykaupoissa kävijät ovat selkeästi harrastajia, jotka ovat löytäneet myös vinyylit.

Levykauppa Äx on pärjännyt mullistuksissa muun muassa ison nettikaupan avulla. Jokinen uskoo, että cd-levyille ja vinyyleille löytyy ostajia vielä pitkään.

– Keräily on ihmisille jonkunlainen vietti. Ei levyjä voi keräillä, jos omistaa vain digilatauksia, Jokinen sanoo.

Levykauppa Äxän blogikirjoitus

Jätä kommentti

  • (will not be published)