Keski-Suomen talous- ja velkaneuvontaan on jatkuvat jonot, eli velkaongelmat ovat aika yleisiä, Kirsti Korkeakangas kertoo. Kuva: Jussi Komulainen
| Jussi Komulainen | | 0 |  Tykkää

Suomen talous kasvaa, mutta samaan aikaan kotitalouksien velkaantumisaste on noussut ennätyslukemiin. Keski-Suomen talous- ja velkaneuvonnan asiakasmäärissä ei ole tapahtunut suuria muutoksia, mutta tilanne on ”tasaisen vilkas”, johtava talous- ja velkaneuvoja Kirsti Korkeakangas kertoo.

– Meillä on jonot koko ajan. Se kertoo siitä, että velkaongelmat ovat aika yleisiä.

– Velkaneuvonnan asiakas voisi periaatteessa olla kuka tahansa meistä. Yllättävät elämäntilanteet voivat viedä hyvinkin suunnitellun talouden siihen tilanteeseen, että tarvitsee apua, Korkeakangas sanoo.

Hän toivoo, että ylivelkaantuneita ei syyllistettäisi ja asiasta puhuttaisiin enemmän, jotta ihmiset rohkaistuisivat hakemaan apua ajoissa.

– Suomalaiset ovat tunnollisia velan maksajia, ja talouden ongelmia on vaikea myöntää. Ehkä siksi meillekin hakeudutaan aika myöhään. Viimeiseen saakka halutaan selviytyä veloista yksin, mikä osittain selittää velkaantumiskierrettä.

– Monesti uutta velkaa otetaan maksuhäiriömerkinnän pelossa. Maksuhäiriömerkintä on ikävä asia ja hankaloittaa elämää monella tavalla, mutta sen kanssa eläminen ei ole mahdotonta. Maksuhäiriömerkinnän voimassaoloaika on yleensä neljä vuotta. Maksuhäiriöt poistuvat omalla aikataulullaan, kun uusia merkintöjä ei enää tule ja velat on saatu järjesteltyä.

– Jos velkaa tulee lisää, sitä on koko ajan vaikeampi järjestellä. Velkaantumiskierteessä jokainen uusi laina on huono asia, Korkeakangas sanoo.

Tämä on useimpia velkaneuvontaan tulevia yhdistävä tekijä: luottoja on lukumääräisesti paljon moneen eri paikkaan. Usein he ovat myös pahasti ylivelkaantuneita, sillä yleensä velkaa on kymmeniätuhansia euroja. Korkeakankaan mukaan ulosotto on lähes aina mukana tilanteessa.

– Se on monesti ratkaiseva tekijä, että tulee maksuhäiriömerkintä ja velat siirtyvät ulosottoperintään. Siinä tilanteessa tulee vähän kuin seinä vastaan, ja asioita lähdetään korjaamaan ja katkaisemaan velkaantumiskierrettä.

Talous- ja velkaneuvonnan asiakkaita on kaikista tuloluokista, mutta usein asiakas on pieni- tai keskituloinen. Noin viidesosalla Keski-Suomen talous- ja velkaneuvonnan asiakkaista on asuntolaina. Yleensä velkaneuvontaan tulevat selviävät vielä asuntolainastaan, mutta sen päälle tulevat kulutusluotot ovat olleet liikaa. Sairausloma, työttömyys, lomautus tai avioero voi johtaa hyvätuloisenkin maksuvaikeuksiin. Korkeakankaan mukaan myös peliongelmat ovat yleistyneet.

– Esimerkiksi nettipokeri ja -kasinot sekä helposti saatavilla olevat pikavipit ovat paha yhdistelmä.

Velkajärjestely viimesijainen keino

Talous- ja velkaneuvonta on maksuton palvelu, jossa annetaan yksityishenkilöille ja elinkeinoharjoittajille tietoa ja neuvontaa talouden ja velkojen hoidosta. Useimpien asiakkaiden kokonaistilanne on sellainen, että he päätyvät lopulta eri vaiheiden jälkeen käräjäoikeuden velkajärjestelyyn, joka on viimesijainen velkojen järjestelykeino.

– Kun velkoja on moneen eri paikkaan ja niitä on lukumääräisesti paljon, sovinnot velkojien kanssa eivät käytännössä onnistu, Korkeakangas kertoo.

Velkaneuvonnassa avustetaan velkajärjestelyhakemuksen laatimisessa. Yksityishenkilön velkajärjestelyhakemus lähetetään käräjäoikeuteen, ja käräjäoikeus tekee päätöksen, voidaanko velkajärjestely aloittaa.

Velkajärjestely kestää yleensä kolme tai viisi vuotta. Sinä aikana velkoja maksetaan maksukyvyn mukaan. Velkajärjestelyssä on myös tietyin ehdoin mahdollista säilyttää omistusasunto, mutta silloin järjestelyn kesto voi olla Korkeakankaan mukaan jopa 10–15 vuotta.

Pikavippilaki ei auttanut

Kesällä 2013 pikavippien ehtoja kiristettiin, ja alle 2 000 euron luotoille asetettiin korkokatto. Pikavippien aiheuttamat ongelmat eivät helpottaneet velkaneuvonnassa, sillä pikavippifirmat alkoivat tarjota entistä isompia luottoja.

– Pienien pikavippien tilalle ovat tulleet isommat luotot, jotka ovat monesti niin sanottuja joustolainoja, joissa luottorajaa pystyy helposti korottamaan. Sen lisäksi, että asiakkailla on velkoja lukumäärällisesti moneen paikkaan, niin vakuudettomat lainojen määrät ovat entistä suurempia, Korkeakangas kertoo.

Korkeakankaan mielestä positiivisesta luottorekisteristä voisi olla apua velkaantumisongelmiin. Silloin rahoitusyhtiö tai pankki ei näkisi vain asiakkaan mahdollisia maksuhäiriömerkintöjä, vaan reaaliaikaisesti kaikki luotonhakijan lainat, pääomat ja tulot.

– Luotonantajat näkisivät velallisen kokonaistilanteen ja voisivat sen perusteella harkita, myönnetäänkö lisää lainaa. Se helpottaisi sitä, että luottoja myönnettäisiin henkilöille, jotka pystyvät maksamaan niitä takaisin. Se voisi osittain ennaltaehkäistä pahenevaa velkakierrettä.

Jätä kommentti

  • (will not be published)