Farkkusauman ompelija Netta Oksanen saa pian surautella kuntoon pienten päiväkodin asukkien nuttuja ja pöksyjä. Kuva: Saara Heiskanen
| Saara Heiskanen | | 0 |  Tykkää

Korjausompelimo Farkkusaumassa aletaan kevään aikana korjata päiväkotilasten vaatteita. Kyse on jätteen vähentämiseen tähtäävästä kokeilusta.

Japa ry:n kehittämän idean taustalla on halu herättää ihmiset korjaamaan tai korjauttamaan niin vaatteita kuin mitä tahansa muutakin korjaamiskelpoista.

– Homman idea on tekstiilijätteen vähentäminen niin, että ihmiset huomaisivat, että vaatteita voi korjata, tai jos itsellä ei ole osaamista tai halua, niin voi hyödyntää palveluita, toteaa Japa ry:n koordinaattori Paula Wilkman.

Wilkmanin mukaan se, että vetoketju on rikki tai nappi irti, ei ole syy heittää vaatetta roskiin, sillä pienellä fiksauksella sen voi saada takaisin käyttöön. Korjauspajaa kokeillaan todennäköisesti jossakin Jyväskylän päiväkodeista.

– Vanhemmat voivat tuoda päiväkotiin korjausta vaativan vaatteen, se noudetaan päiväkodista ja korjataan Farkkusaumalla Seppälässä, palautetaan päiväkotiin ja vanhemmat voivat viedä korjatun tuotteen kotiinsa, Wilkman tiivistää.

Hän arvelee, että lasten vaatteet kokevat usein kovempaa kulutusta kuin aikuisten ja saattavat siksi olla useammin parsimisen tarpeessa. Kiireisen arjen vuoksi korjausprojektit saattavat kuitenkin kasaantua ja jäädä lojumaan, ja vaarana on, että lopulta vaatteet päätyvät kuitenkin sekajätteeseen. Rikkinäisiä kun ei voi viedä kirpputorillekaan.

– Kokeilun tarkoituksena onkin kerätä tietoa jyväskyläläisistä korjauspalveluista niin, että ihmisten olisi helppo hyödyntää niitä. Tarkoituksena on, että tätä testataan korjausompelupalveluna, mutta niin, että se olisi monistettavissa mihin tahansa korjauspalveluun, Wilkman selvittää.

Kokeiluvaiheessa korjauspalvelu on ilmaista, mutta sähköisen kyselyn avulla osallistuneilta on tarkoitus selvittää, olisiko palvelu tarpeellinen ja minkä verran siitä oltaisiin valmiita maksamaan.

Korjausompelun asiakasmäärä yllätti

Farkkusauman yrittäjä Eila Räihä kertoo kuulevansa usein, että vaatetta ei kannata korjata, sillä uuden ostaminen on halvempaa.

– Olen sanonut heille, että jos korjauksen hinnalla käy ostamassa vaikka uuden takin, siinä saattaa olla sama vika vaikka kahden viikon päästä, sillä nykyään vaatteita ei tehdä kovin kestäviksi. Korjaamalla huolellisesti vian saisi sen takista jo kerralla pois, hän huomauttaa.

Räihä perusti ompelimo Farkkusauman vajaat kaksi vuotta sitten ajatuksenaan kerätä kierrätettyjä farkkuja ja tehdä niistä uusia vaatteita sekä tarjota sivussa myös korjausompelua. Pian korjausompelupalvelu kuitenkin valloitti 80 prosenttia ompelimon toiminnasta.

– Se on yllättänyt positiivisesti. Lahkeita lyhennetään ja vetoketjuja vaihdetaan, olkalinjoja siirretään ja nyt esimerkiksi untuvatakeista korjataan repeämiä. Asiakkaat saattavat muokkauttaa uusiakin vaatteita, jos kaupassa ei ole ollut vaikka tarpeeksi pientä tai suurta kokoa. Ihmiset pitävät korjausompelua tosi eksoottisena.

Farkkusauman ja Japa ry:n korjauspaja nähdään huhtikuun alussa myös Jyväskylän Kädentaitomessuilla.

– Siellä on kaikille avoin työpaja, jossa voi korjata vaatteitaan tarpeen mukaan pientä pajamaksua vastaan. Siellä opetetaan housujen lyhentämistä ja muuta, Wilkman iloitsee.

Korjauspaja on osa Circwaste-hanketta, johon Jyväskylä on yhdeksän muun kunnan ohella sitoutunut. Hankkeen tarkoitus on täyttää valtakunnallisen jätesuunnitelman tavoitteet ensimmäisenä kuntaverkostona.

Se tarkoittaa, että yhdyskuntajätteistä pitäisi kierrättää vähintään 55 prosenttia, rakennus- ja purkujätteistä pitäisi hyödyntää materiaalina vähintään 70 prosenttia ja jätemäärää pitäisi saada vähennettyä vuoden 2000 tasolle vuoteen 2020 mennessä.

Jätä kommentti

  • (will not be published)