Suur-Jyväskylän Lehti pyysi pitkäaikaistyötöntä Heikkiä pitämään kirjaa menoistaan. Ruuan lisäksi arjessa rahaa kuluu muun muassa verenpaine- ja kolesterolilääkkeisiin ja silmätippoihin. Kuva: Olli Kauppinen
| Jussi Komulainen | | 0 |  1

Miten työttömän rahat riittävät ja mitä arjessa on varaa hankkia? Jyväskyläläinen pitkäaikaistyötön Heikki, 59, piti kirjaa menoistaan Suur-Jyväskylän Lehden pyynnöstä. Asumiskulujen jälkeen Heikillä jää tukia käteen kuukaudessa noin 450 euroa.
– Viikossa rahaa kuluu noin 50–100 euroa. Se vaihtelee esimerkiksi sen mukaan, onko silmälääkärissä käyntiä, Heikki kertoo.
Ruoka on suurin menoerä, minkä lisäksi lääkkeisiin menee kuukaudessa korvauksien jälkeen noin 30 euroa. Se olisi suunnilleen sama summa, jonka aktiivimalli leikkaisi Heikin tuloista, jos hän ei olisi kuntouttavassa työtoiminnassa Jyvässeudun työllistämisyhdistyksen kautta tai osoittaisi aktiivisuuttaan muulla hyväksytyllä tavalla.
– Tarkka pitää olla talouden kanssa, että riittää rahat lääkkeisiin.
Muita pakollisia menoja ovat esimerkiksi puhelinlasku ja vaatteet. Niiden jälkeen kuussa jää käteen noin 100 euroa. Mihinkään harrastukseen Heikki ei käytä rahaa, mutta toisinaan voi käydä ravintolassa.
– On elettävä nuukasti, eikä tässä paljon matkustella. Nyt kävin Tallinnan-laivalla, mutta sitä ennen en ollut käynyt ulkomailla 3–4 vuoteen.
Heikki on ollut siinä suhteessa onnekas, että vastaan ei ole tullut isoja yllättäviä menoja. Hänellä ei ole esimerkiksi autoa, jonka korjauksiin uppoaisi rahaa. Bensaan kuluu silti vähän euroja, sillä hän käy kesäisin yhdessä veljensä kanssa tämän autolla mökillä.

Hanke tarjoaa harrastusmahdollisuuksia

Heikki teki aikanaan noin 15 vuotta töitä painoalalla, mistä hän jäi työttömäksi parikymmentä vuotta sitten. Sen jälkeen hän on ollut vähän aikaa palkkatuella töissä Jyväskylän Katulähetyksellä ja käynyt välillä erilaisia kursseja. Hän on ilmoittautunut myös vuokratyöfirman listoille, mutta hänelle sanottiin, että tällä iällä töitä voi olla vaikea saada – eikä työtarjouksia ole tullutkaan.
Työttömänä arki on kulunut ilmaisten ajanvietteiden parissa.
– Kävelyä, lukemista ja paljon kirjastossa käyntiä, Heikki luettelee.
Nyt Heikillä on kuntouttavan työtoiminnan ohella mahdollisuus tutustua eri harrastuksiin, sillä hän on ollut noin vuoden mukana Jyvässeudun työllistämisyhdistyksen STEA-rahoitteisessa Missä Mennään Miehet -hankkeen toiminnassa.
– Tässä pääsee harrastamaan sellaista, mihin 450 euroa kuussa ei riitä, työllistämisyhdistyksen puheenjohtaja ja Missä Mennään Miehet -hankkeen vetäjä Kari Otollinen kertoo.
Hankkeessa järjestetään toimintaa 50–59-vuotiaille työttömille miehille. Reilut 80 hankkeessa mukana olevaa miestä ovat päässeet muun muassa teatteriin, urheilemaan eri tavoilla ja kokkauskurssille. Otollisen mukaan on tärkeää huomioida juuri iäkkäämmät työttömät.
– Työttömistä 40 prosenttia on yli 50-vuotiaita. Sitten nuoret ovat toinen iso ryhmä. Heitä käy vähän sääliksikin, kun irtisanomisia aiotaan helpottaa ja töitä tehdään nollatuntisopimuksilla. Laita siinä nyt sitten perhettä pystyyn, Otollinen harmittelee.
Heikki päätyi kuntouttavaan työtoimintaan Jyvässeudun työllistämisyhdistykseen juuri Missä Mennään Miehet -hankkeen kautta. Hän on viihtynyt kuntouttavassa työtoiminnassa ja toivoo, että voisi jatkaa vastaavissa hommissa eläkeikään asti. Avoimilta markkinoilta hän ei usko enää saavansa töitä.
– Yksityiselle töihin pääsystä en tässä iässä haaveile.

Jätä kommentti

  • (will not be published)