Digitalisaation nurjista puolista kirjan kirjoittanut Pekka Vahvanen ei käytä älypuhelinta, vaan hänen äitinsä vanhaa Nokian C1:tä. Kirjoitustyöt ja viestittely hoituvat läppärillä, jossa on "antiikkinen nettisysteemi eli nettitikku, jota ei ole enää kenelläkään". Kuva: Riikka Kantinkoski
| Jussi Komulainen | | 0 |  Tykkää

– Olin pitkään aika lailla jumissa Jyväskylään, kun muutin Helsinkiin. Koko ajan oli Jyväskylä-ikävä. Ajattelin elämää siitä näkökulmasta, että Jyväskylässä kaikki on paremmin. Se on rakas paikka – siellä oli ensimmäistä kertaa enemmän kavereita ja elämässä kivaa. Nyt olen vähän päässyt ohi siitä ja olen jo muuttanut Helsingistä pois Lappeenrantaan, toimittaja-tietokirjailija Pekka Vahvanen kertoo puhelimessa suhteestaan Jyväskylään.
Yleisen historian opintojen ohessa keskeinen osa Vahvasen Jyväskylän-vuosia olivat Suuret väittelyillat, joita hän alkoi järjestää Ilokivessä vuonna 2006 ja vei ne myöhemmin Helsinkiin. Perjantaina 23.11. Suuri väittelyilta palaa neljän vuoden tauon jälkeen synnyinsijoilleen. Ilokivestä on kyselty pitkään Vahvasta vetämään tapahtumaa, mutta juontaessaan televisiossa Perjantai-ohjelmaa vuosina 2016–2017 hänellä ei ollut siihen motivaatiota.
– Olen tällainen introvertti mörökölli, joka ei halua olla koko ajan esiintymässä.
Nyt motivaatiota toi muun muassa Vahvasen kirjoittama kirja Kone kaikkivaltias – Kuinka digitalisaatio tuhoaa kaiken meille arvokkaan, joka julkaistiin viime kuussa.
– Pitäähän kirjasta jossain puhua, Vahvanen toteaa lakonisella tyylillään.
Vahvasella on ensimmäistä kertaa väittelyillassa ”kaksi hattua päässä”, sillä hän on juontaja ja yksi väittelijöistä.
– Tapahtuman järjestäjä eli minä en löytänyt parempaa juontajaa kuin itseni, joten nakitin itseni juontajaksi. Sitten en löytänyt parempaa väittelijää, joten pitää väitelläkin itse – se kertoo jotain surullista järjestäjän mielenmaisemasta.
Vahvanen ottaa yhteen Etlan tutkimusjohtajan Mika Malirannan kanssa aiheesta ”Tekeekö digitalisaatio elämästämme huonomman”. Vastus on Vahvaselle hyvin tuttu, sillä he ovat väitelleet aihepiiristä useasti aiemminkin. Vahvanen sanoo, että väittely pitää ottaa tosissaan, koska Maliranta oli podcastissaan todennut, että Ilokivessä ”veri ja räkä roiskuvat”.
– Mika on sivistynyt, fiksu ja sanavalmis mies, mutta hänellä on valitettavasti jäänyt jotain hiffaamatta digitalisaatiosta. Ehkä Mikalla on tapahtunut vähän maltillistumista, emmekä ole niin eri mieltä kuin aikaisemmin, mutta siitä huolimatta nyrkit viuhuvat, Vahvanen lupailee.

Ilokivessä väittelevät perjantaina 23.11. myös kansanedustaja Laura Huhtasaari (ps.) ja päätoimittaja-kolumnisti Tuija Siltamäki sananvapaudesta ja kansanedustaja Susanna Koski (kok.) ja kansanedustajaehdokas Bella Forsgrén (vihr.) ihmisen ja luonnon suhteesta. Kommentaattorina on kirjailija Laura Gustafsson.

Jätä kommentti

  • (will not be published)