Tarmo Mäyränen esittelee tyytyväisenä Mannatuvan uusia, valoisia tiloja. Kuva: Outi Elomaa
| Outi Elomaa | | 0 |  Tykkää

Muuramessa on jaettu kolme vuotta ruoka-apua vähävaraisille. Viime vuonna apua haki 250 taloutta ja ruokakasseja annettiin noin 12 000.

Ruoka-apua jakava Muuramen Mannatupa ry muutti vuoden alussa keskustaan Virastotien alkuun. Itse yhdistys on toiminut vajaan vuoden. Yhdistyksen tärkein yhteistyökumppani on Muuramen seurakunta, joka aloitti ruuan jakamisen pienimuotoisesti muutama vuosi sitten.

Yhdistyksen puheenjohtaja ja Mannatuvan isäntä Tarmo Mäyränen kertoo, että yhdistyksellä on tälle vuodelle noin 30 000 euron budjetti, josta 10 000 saatiin valtakunnalliselta Ruoka-apuliitolta. Se summa menee vuokriin. Kunnalta yhdistys on saanut 2 700 euron avustuksen.

– Saamme ruokaa seitsemästä muuramelaisesta kaupasta ja leipomosta. Lidl ei anna meille ruokaa, koska he vaativat, että meillä on kylmäkuljetusauto. Sen hankkiminen onkin meillä tähtäimessä. Tällä hetkellä käytämme kylmälaatikoita, jotka eivät vastaa käytännön tarpeita. Jos meillä olisi kylmäauto käytössä, se mahdollistaisi esimerkiksi ruokien siirrot eri ruokapankkien välillä eikä tarvitsisi käyttää vapaaehtoisten omia autoja, Mäyränen sanoo.

Hän jatkaa, että tärkein yhteistyötaho on seurakunnan diakonia, joka toimii tällä hetkellä ruuanjakotyön käytännön työn johtajana. Vapaaehtoisia on ruokajakelun piirissä noin 40 henkilöä. Mäyränen sanoo, että heidän työpanoksensa on erittäin tärkeä.

Vähävaraisuuden syitä selvitetään

Kaksi vuotta toiminnassa mukana ollut Tarmo Mäyränen toteaa, että pelkkä ruoka-apu ei aina riitä heidän asiakkailleen.

– Se ei yksin paranna heidän tilannettaan, vaan pitää pureutua syyhyn, joka ylläpitää asiakkaiden huonoa tilannetta. Aloitteellisuus on joiltakin pois, eivätkä he saa arkeaan sujumaan. Meidän toimintamme on siitä hyvää, että saamme näihin ihmisiin jonkinlaisen kontaktin.

– Olemme käynnistämässä projektia, jossa palkataan työkokeilun puitteissa ammattitaitoinen liikunnanohjaaja. Hän alkaa etsiä, ketä saataisiin mukaan aktivointiryhmiin, ja liikunta on siinä tärkeä osa. Meillä on tavoitteena, että asiakkaat aktivoituisivat käyttämään esimerkiksi luonnonantimia ja hoitamaan talouttaan, Mäyränen sanoo.

Mannatuvan ruokajakelu on maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin kello 10.00–11.15. Ennätys on 43 kävijää.

Muuramen seurakunnan kappalainen, diakoniapappi Anna Maria Siljander kertoo, että vuoden alusta lähtien on asiakkailla ollut mahdollisuus keskustella diakonin kanssa.

– Meillä on nyt käytäntö, että jokaisella joka tulee ruokajonoon, on mahdollisuus ja velvollisuus keskustella diakonin kanssa. Se ei ole kuulustelu, vaan jokainen saa oman hetkensä diakonin kanssa. Keskustelun aikana selvitetään todellista ruuan tarvetta. Me jaamme ruokaa kaikille, jotka haluavat, eli ei tarvitse olla toimeentulotukipäätöstä. Keskustelussa käydään läpi, onko asiakkaalla esimerkiksi muuta avun tarvetta. Nyt jo on tullut vastaan tilanteita, että ihminen ei ole tiennyt hakea itselleen kuuluvaa avustusta. Minusta on tärkeää, että kaikki tulevat kohdatuksi, Siljander sanoo.

Muuramen kunnan palvelujohtaja Simo Oksanen toteaa, että Muuramessa on tutkimusten mukaan vähäosaisuutta ja syrjäytymistä vähiten Keski-Suomen kunnista.

– Hyvinvoivassa kunnassa on tärkeää tukea marginaaliin jäävän ihmisen arjessa selviämistä. On tärkeää, että selvitetään syyt, mistä asia johtuu, ja asiakkuus tulee säännölliseksi. Meillä on arjen haasteisiin tarjolla monia palveluja, Oksanen sanoo.

Jätä kommentti

  • (will not be published)