Eeva-Liisa Neuvosen mukaan ulkomaisen luomun luotettavuus ja laatu riippuvat siitä, mistä se on peräisin. EU:ssa yhtenäiset säädökset koskevat kaikkia jäsenmaita, mutta sen ulkopuolella tuotantoehdoista ei ole aina tarkkaa tietoa. Kuva: Saara Heiskanen
| Saara Heiskanen | | 0 |  1

Luomutuotteiden myynti vähittäiskaupassa lisääntyi Pro Luomun mukaan viime vuonna 14 prosenttia koko Suomessa. Lähes kaikissa tuoteryhmissä luomun valikoima laajenee, ja viime aikoina erityisesti luomulihan kysyntä on kasvanut tuotantoa ripeämmin.

Eviran tilastojen mukaan luomutuotanto on Keski-Suomessa kasvanut viime vuodesta sekä tilojen määrässä että peltopinta-alassa mitattuna. Tänä vuonna 12 uutta tilaa on aloittanut luomutuotannon, ja luomun peltopinta-ala on kasvanut noin 8,5 prosentista 9,5 prosenttiin.

Silti tarjonta ei kohtaa kysyntää lihan lisäksi ainakaan vihannesten, karjan valkuaisrehun ja marjojen osalta Keski-Suomessa. Luomuvihanneksia tuotetaan ProAgrian Keski-Suomen alueen luomuasiantuntija Eeva-Liisa Neuvosen mukaan sekä koko maassa että Keski-Suomessa melko vähän.

– Marjoja on maakunnasta jonkin verran saatavilla, mutta mansikan kysyntä ylittää aina tähän aikaan vuodesta tarjonnan, Neuvonen kertoo.

Viljan osalta Keski-Suomessa on hyvä tilanne, ja luomukauralla on Neuvosen mukaan paljon kysyntää.

– Kauran markkinat ovat kasvaneet koko ajan, ja luomukauralla on hyvä hinta. Siksi viljelijät ovat kiinnostuneet viljelemään luomukauraa.

Luomubroilerin tuotanto haasteellista

Luomulihan tuotantoon lähtee Neuvosen mukaan Keski-Suomessa jatkuvasti uusia tiloja, mutta vain naudan ja lampaan osalta. Siipikarjan kohdalla tilanne on monimutkaisempi.
Luomubroileria ei tuota maakunnassa yksikään tila, ja tällä hetkellä koko Suomessa luomubroileria tuottavia tiloja on vain muutama. Teurastamoja ei ole vähään aikaan ollut yhtään, ja siksi ruokakaupoissa ei ole luomukanaa näkynyt.

Neuvosen mukaan luomubroilerin tuotanto on haastavaa, koska tällä hetkellä EU:ssa ei ole yhtenäisiä luomubroilerin tuotantosääntöjä.

– Suomessa tuotantosäännöt valmisteltiin jokunen vuosi sitten Siipikarjaliiton, Eviran ja asiasta kiinnostuneiden yrittäjien toimesta, ja tuotanto saatiin alkuvaiheiden jälkeen käyntiin. Sitten luomubroilereita teurastaneessa teurastamossa tuli eläinsuojeluasioihin liittyviä sotkuja, ja se laitettiin katkolle, Neuvonen selvittää.

Nyt uusi teurastamo on löytynyt ja tuotanto saatu rullaamaan, ja luomubroileria pitäisi ruveta ilmestymään kauppoihin. Haasteellisuutensa takia luomubroilerin tuotanto ei silti näytä olevan ainakaan Keski-Suomessa lisääntymään päin.

Luomuun ei siirrytä hetkessä

Mistä sitten johtuu, ettei maatalous pysty tarjoamaan tarpeeksi luomua sitä janoaville kuluttajille? Neuvonen muistuttaa, että maataloudessa kaikki tapahtuu hitaasti, ja innostus luomutuotteisiin on tullut nopeasti lyhyellä aikavälillä.

– Luomu- ja lähiruokabuumi on kestänyt nyt muutaman vuoden, eikä maataloustuotanto ole ehtinyt vielä vastata siihen niin suurella osuudella. Sitähän on odotettu pitkään, milloin ihmiset alkavat oikeasti ostaa luomua. Se on aina ollut vähän sellainen asia, että kysyttäessä ihmiset vastaavat ostavansa luomua, mutta kun mennään kauppaan, sitä ei välttämättä ostetakaan, Neuvonen toteaa hymyillen.

Kotieläinpuolella luomuun siirtyminen voi vaatia laajentamista ja investointeja. Luomutuotannon aloittamiseen vaikuttavat myös esimerkiksi markkinatilanne, tukiehdot sekä se, kuinka luomutuotanto sopii oman tilan toimintaan.

– Kun tila lähtee luomuun, siinä on ensin muutaman vuoden siirtymävaihe, ei sieltä ala tulla luomutuotteita naps vain. Lisäksi kasvikset, vihannekset ja marjat ovat haasteellisia luomussa. Tarvitaan enemmän työvoimaa, ja tauti- ja tuholaisriskit ovat suuria.

– On epävarmaa, kuinka paljon kuluttajat ostavat luomutuotteita, koska hinta on tietysti korkeampi. Tuotannon lisäämisen suhteen ollaan siksi aina varovaisia.

Jätä kommentti

  • (will not be published)