Vincent, Tintti ja Bastian osaavat käyttäytyä töissä. Kuvat: Saara Heiskanen
| Saara Heiskanen | | 0 |  6

Seppälän Pet No. 1 -liikkeessä häärää kolme iloista työntekijää, joita saa rapsuttaa, vaikka ei ostaisi mitään. Tintti, 11, Vincent, 7 ja Bastian, 4, ovat myymäläpäällikkö Satu Lambergin koiria, jotka viihtyvät omistajansa kanssa töissä muutaman kerran viikossa. Koirat ovat Lambergin mukaan osa liikkeen imagoa.

– Kyllä ne ovat hyviä sisäänheittäjiä, Lamberg sanoo hymyillen.

Citymarketin kauppakeskuksessa sijaitsevan liikkeen ohi on vaikea kulkea huomaamatta lattialla loikoilevia pörröisiä koiria.

– Tässä käy paljon vanhempia ihmisiä, joilla on ollut joskus omia lemmikkejä. He silittelevät ja halailevat koiria ja kertovat tarinoita. Pienet lapset ovat kovin onnellisia huomatessaan ihan oikean koiran. Olen sanonut, että täällä saa kyllä käydä rapsuttelemassa, Lamberg nauraa.

Joka päivä hännänheiluttajat eivät kuitenkaan pääse työmaalle.

– Kun on tiedossa, että liikkeeseen tulee eläinasiakkaita kynnenleikkuuta tai muuta palvelua varten, en ota omia koiria mukaan, Lamberg kertoo.

Negatiivisia kommentteja Lamberg ei ole saanut, sen sijaan ihmettelyä koirien rauhallisuudesta piisaa. Kolmikko on oppinut, että töissä käyttäydytään tietyllä tavalla.

– Aamulla kun laitetaan pannat tai huivit kaulaan, ne tietävät, että nyt lähdetään töihin.

Nelivuotias Bastian kaipaa välillä kuitenkin toimintaa. Se on ottanut tehtäväkseen siivota kauppakeskuksen käytävää kuiteista, karkkipapereista ja kauppalapuista. Silloinkin tosin vain luvan kanssa.

Vapaana liikkuvien lemmikkien tuomisessa työpaikalle on myös omat riskinsä. Taannoin julkisuuteen nousi tapaus, jossa ravintolan työntekijän koira tappoi helsinkiläisessä ravintolassa asiakkaan koiran. Lambergin mukaan oma koira on tunnettava ja järki pidettävä päässä siinä, minne koiran ottaa mukaan.

Kultaisennoutajan rotuominaisuuksiin ei hänen mukaansa kuulu olla tippaakaan aggressiivinen. Tintti, Vincent ja Bastian ovat luonteeltaan lempeitä ja ystävällisiä.

– Jos tänne tulee toinen asiakaskoira, ne heiluttelevat häntäänsä sivussa ja katsovat minua kysyen, että ”mitäs nyt tehdään”. Jos huomaan, että omistaja haluaisi koirat pois paikalta, sanon niille ”taakse” ja ne menevät takahuoneeseen.

Bastian uljaana siivoamassa käytävää.

 

Vincent, (vas.) Tintti ja Bastian. Myös oravan on menossa mukana.

 

Tintti on koirista vanhin, ja osaa ehkä siksi ottaa rennoimmin.

 

Toisten loikoillessa nelivuotias Bastian hoitaa tyytyväisenä kassakoiran tehtävää.

Jätä kommentti

  • (will not be published)