Poliisin mukaan ei pidä olla vainoharhainen, mutta omaisuuttaan on syytä säilyttää fiksusti. Ei kannata jättää esimerkiksi laukkua pöytään yksin. Kuva: Outi Elomaa
| Outi Elomaa | | 0 |  1

Jyväskylän poliisiaseman rikoskomisario Ari Rutanen kertoo, että Jyväskylä on säästynyt viime vuosina taskuvarkaussarjoilta. Hän aloitti työnsä Jyväskylässä vuonna 2013, ja sen jälkeen poliisi on kirjannut vuosittain vain yksittäisiä tasku- tai laukkuvarkauksia.

– Jyväskylään eivät ole onneksi rantautuneet sarjana tehtävät taskuvarkaudet. Olin pitkään töissä pääkaupunkiseudulla, ja siellä ilmiö oli ihan tuttu. Vuodenvaihteen aikaan tehtiin Tampereella sarjamaisesti taskuvarkauksia. Sarjoina tehtäviin varkauksiin liittyy yleensä ammattimaisuus. Näissä tapauksissa tekijät ovat olleet yleensä ulkomaalaisia. Aika usein on lähtöpaikkana Itä-Eurooppa, Rutanen sanoo.

Jos taskuvarkauksia tehdään laajemmassa mittakaavassa, tekoon osallistuu yleensä useampi henkilö. Uhria esimerkiksi tönäistään tai tehdään jonkinlainen ruuhka tai jono, jossa varkaudet tapahtuvat.

– Varkaat ovat taitavia. Taikurit tekevät samoja temppuja, joilla varkaat ottavat lompakoita ja kännyköitä. Olisi tärkeää, että ilmoitetaan varkaudesta poliisille, vaikka sulkisi pankkikortin ja puhelinliittymän. Uhri ei voi tietää, onko kyseessä yksittäinen varkaus vai sarja. Lisäksi saadaan etsintäkuulutettua omaisuus, ajokortti ja muut henkilöllisyystodistukset. Se ehkäisee ja vähentää niiden väärinkäyttömahdollisuuksia.

Jos puhelin varastetaan, Rutanen kannustaa sulkemaan liittymän nopeasti. Hän tietää tapauksia, joissa puhelimella on soitettu ulkomaille tai palvelunumeroihin ja saatu laskuun aikaiseksi huomattaviakin summia.

Pyörät ja veneet kelpaavat varkaille

Taskuvarkauksia kirjattiin Ari Rutasen mukaan tänä kesänä ralliviikonloppuna ja Suomipopin aikaan Jyväskylässä sekä Himoksen eri festivaalien aikaan vain muutamia yksittäisiä tapauksia.

– Tilanne ei ole muuttunut viime vuosina suuntaan eikä toiseen. Varkauden ehkäisyyn voi myös itse vaikuttaa. Ei pidä olla vainoharhainen, mutta kannattaa säilyttää fiksusti omaisuuttaan. Ei pidä jättää esimerkiksi laukkua tai lompakkoa pöytään yksin, Rutanen sanoo.

Jyväskylässä hän näkee isompana buumina polkupyörien ja jopa veneiden anastamisen, joka tuntuu olevan Rutasen mukaan keskisuomalainen ilmiö.

Polkupyörät on helposti muutettavissa rahaksi.

– Ihmisten olisi syytä ottaa pyörästään kuva sekä talteen runkonumerot ja erityistunnisteet. Jopo sekä arvokkaat, useiden tuhansien arvoiset pyörät ovat olleet vuosikausia suosittuja varkauden kohteita.

– Kalliimman luokan polkupyöriä viedään jopa lukituista paikoista. Jos ei ole murtauduttu, herää kysymys, miten pyörävarastoon on päästy. Siinä on monenlaisia vaihtoehtoja, ensimmäisenä tulevat mieleen nykyiset ja entiset asukkaat. Pyörien varastaminen on valtakunnallinen ilmiö, eli se ei liity tiettyyn paikkaan, Rutanen toteaa.

Jätä kommentti

  • (will not be published)