Sohwissa juhlitaan lokakuun ensimmäisellä viikolla 50-vuotiasta ravintolaa ja Juha Oksasen 30-vuotista ravintoloitsijan taivalta.
| Kari Ruuska | | 0 |  1

Juha Oksanen, 60, on piirtänyt pysyvän jäljen paitsi Jyväskylän myös koko maan ravintolaelämään.

Kymmenen vuotta sitten Oksanen vakuutti synttärihaastattelussaan, että elämä alkaa viisikymppisenä. Se näyttääkin jatkuvan samaa rataa, sillä Oksanen panostaa täysillä ravintolansa Sohwin 50-vuotistapahtumiin ja juhlii samalla omaa 30 vuoden taivaltaan Sohwin isäntänä.

Oksanen aloitti ravintolauransa 1979 työskennellen eri ravintoloissa ja jopa Saunakylän isäntänä. Ura jatkui Keskimaan leivissä 1984 alkaen.

Viilattuaan muutaman vuoden osuuskaupan kuppiloita tuloskuntoon hän oivalsi, että yrittäjänä voisi tehdä tulosta omaankin pussiin. Ensin tulivat Sohwi ja osakkuus hotelli Albasta.

90-luvun lamasta selvittyään Oksanen on yksin tai erilaisissa kokoonpanoissa jättänyt jälkensä yhteen jos toiseenkin ravitsemusliikkeeseen.

Jo 90-luvulla luotiin Keski-Suomeen ja vähän Savoonkin uutta olutkulttuuria OOR-osuuskunnan nimissä.

Hän on ollut mukana Ilokivessä ja Rentukassa, pyörittänyt Killerin Pegasus-ravintolaa ja Muuramen Riihikeloa – Ravintola Sohwi palvelee Riihivuoressa tänäkin vuonna. Alakaupunkiin Oksanen oli perustamassa Soolo-baaria ja Katsetta.

Reilut kymmenen vuotta sitten alkoi pääkaupungin valloitus yhdessä naapuriravintoloitsija Ari Routin (Ylä-Ruth) kanssa. Ensin ostettiin vuonna 1964 perustettu Kolme Kaisaa, vuonna 2008 avattiin uusi, kalevalainen olutravintola Villi Wäinö ja vuonna 2011 Base Bar.

– Valtaosasta osakkuuksia olen luopunut, esimerkiksi Helsingin ravintoloista, Oksanen sanoo antaen ymmärtää, että haluaa keskittyä Sohwiin ja sen rinnalla toimivaan Sohvi Oy:hyn.

Vapaa-aikana maanviljelijäperheeseen syntynyt ravintoloitsija viihtyy luonnossa, liikkuu mielellään metsässä tai maantiellä pyöräillen.

Matkustellessaan hän kurkistaa mielellään, miten ravintola-asioita muualla tehdään.

Myös Jyväskylässä Oksanen piipahtaa silloin tällöin vakoilemaan kilpailijoiden tekemisiä, mutta Sohwin keittiön voittanutta on hänen omasta mielestään vaikea löytää. Viimeksi hän on ruokaillut Figarossa ja tutustumismielellä uudessa Ristorante Noéssa.

Lue lisää Juha Oksasesta ja Sohwista keskiviikon 3.10. Suur-Jyväskylän Lehdestä.

Sohwin 50-vuotisjuhlien ohjelma

Tiistai 2.10. Sohwilaisten Klubi-Ilta. Sohwin ystävät kokoontuvat muistelemaan (SKY – Sohwin Kekki Yhdistys). Duo Vexa & Pepe, Jet Fires

Keskiviikko 3.10. Miljoonasade

Torstai 4.10. Midnight Moaners & Hessu Heinonen

Perjantai 5.10. Open mic: laulua ja puhetta, Må Pyton

Lauantai 6.10. Sohwi Akrobatman Boys, bilebändi

Sunnuntai 7.10. Brunssi goes blues

Jätä kommentti

  • (will not be published)