Tutkimuspäällikkö Nina Laakson mielestä jokaisen urheilussa mukana olevan vastuullisen aikuisen tehtävänä on suojella lapsia ja nuoria. Kuva: Roosa Honkala
| Outi Elomaa | | 0 |  Tykkää

Seksuaalinen häirintä ja hyväksikäyttö nousivat puheenaiheeksi parisen kuukautta sitten myös urheilussa. Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry:n jyväskyläläisen tutkimuspäällikön Nina Laakson mukaan on erittäin tärkeää, että asia on tullut esille ja siitä puhutaan.

– Oli odotettavissa, milloin keskustelu laajenee myös urheiluun. Ilmiö ei ole uusi, mutta siitä on nyt rohkaistuttu puhumaan. Paine tuli metoo-kampanjasta muulta yhteiskunnan alueelta. Tämä on tosi vaikea ja vakava aihe, Laakso sanoo.

Hän jatkaa, että mitä enemmän saadaan avointa ja rehellistä kunnon keskustelua, sitä enemmän se lisää ihmisten tietoisuutta ilmiöstä. Keskustelu lisää tietoisuutta siihenkin, mistä urheilijat voivat hakea apua ja tukea asioiden käsittelyyn.

– Toivon, että ilmiön ympärillä pyörivä keskustelu on rakentavaa ja kehittävää. Ei ole hyvä, jos esimerkiksi tietyt lajit leimaantuvat. Seksuaalinen häirintä ja hyväksikäyttö eivät ole vain ja ainoastaan joidenkin lajien asia. Se on koko urheilun ongelma ja koskettaa monia urheilulajeja.

– Kaikista tärkein näkökulma on lasten ja nuorten suojelu. Se on perimmäinen lähtökohta siihen, miksi tätä keskustelua pitää käydä, Laakso toteaa.

Elokuva-alan seksuaalisen häirinnän aikaan nousi esiin usein kysymys, miksi uhrit eivät ottaneet asiaa esiin aikaisemmin. Nina Laakso arvelee, että myös urheilussa aihe on koettu niin vaikeaksi, että siitä on vaiettu.

– Samaa voi sanoa esimerkiksi parisuhdeväkivallasta. Sekin on vaikeasti käsiteltävä asia, joten siitä mielellään vaietaan. Silti se on yleisesti tiedossa.

Laakso muistuttaa myös siitä, että urheilu ja liikunta ovat iso osa yhteiskuntaa. Urheilu on Suomen suurin kansanliike ja kattaa todella paljon ihmisiä. Kaikki yhteiskunnan ilmiöt tapahtuvat siis myös urheilussa.

– Urheilun seksuaalisen häirinnän ja hyväksikäytön mittasuhteista emme tiedä vielä mitään. Jyväskylän yliopisto tekee kesällä laajamittaisen kyselyn, jossa kerätään tutkimustietoa aiheesta. SUEK on mukana toteuttamassa tutkimusta. Siitä saadaan aikanaan paljon tärkeää tietoa.

”Kaikki eivät kestä painetta”

Julkisessa keskustelussa on noussut esiin esimerkiksi naisjoukkuelajeja, joissa vanhemmat pelaajat ovat painostaneet juniorijoukkueista tulevia nuoria samaa sukupuolta olevaan suhteeseen.

– Olen kuullut, että jotkut nuoret ovat lopettaneet urheilun häirinnän vuoksi. He eivät ole kestäneet tätä painetta.  Jyväskylä on todella vahva urheilukaupunki, ja varsinkin joukkuelajikaupunki. Kaupunki haluaa entisestään profiloitua huippu-urheilukaupunkina. Kokisin tärkeänä, että Jyväskylä pystyisi olemaan esimerkkinä yhteiskunnallisesti todella tärkeiden aiheiden ympärillä urheilussa.

Laakson mielestä on tärkeää huomata, että häirintä on kansainvälinen ongelma. Esimerkiksi Portugalissa on seksuaalinen häirintä jalkapallossa ja futsalissa tunnistettu iso ongelma.

Seksuaalisen häirinnän kitkeminen on pitkä prosessi. Laakso uskoo mahdollisimman avoimeen ja rehelliseen keskusteluun, jotta asiat muuttuvat.

– Kun uskalletaan puhua asioista avoimesti, se tekee niistä vähemmän salassa olevan. Haluan uskoa, että maailma muuttuu parempaan suuntaan. Nykypäivänä tunnustetaan ja tunnistetaan eettisiä asioita ja se, mihin halutaan puuttua. Paljon pitää tehdä töitä ja ihmisten pitää olla rohkeita. Sellaisia ihmisiä tarvitaan, Nina Laakso sanoo.

Jätä kommentti

  • (will not be published)