Tommi Nieminen ruokkimassa alpakkalaumaa. Kuvat: Saara Heiskanen
| Saara Heiskanen | | 0 |  2

Yhdeksän alpakkaa, seitsemän lammasta ja kolmisenkymmentä kanaa käyskentelevät Mia Willmanin ja Tommi Niemisen pihamaalla Korpilahden Haanpäässä. Pariskunta palvelee asiakkaita piharakennuksessa, joka muuttuu kesäisin kahvilaksi. Pöytiä on sisällä ja ulkona, joten kahvia pääsee hörppimään joko vanhojen esineiden kokoelman pariin tai maatilamaisemaan eläimineen.

Viime kesänä Haanpään kesäkahvila oli auki heinäkuun alusta elokuun loppuun. Tänä kesänä ovet aukesivat jo kesäkuun alussa, ja suunnitteilla on tarjota kahvia ja alpakoiden seuraa vielä muutamana syyskuisena viikonloppunakin. Vaikka viime kesä oli ilmojen suhteen huono, Niemisen mukaan asiakkaita kävi.

 

 

– Ennen kaikkea tykkäsimme tästä hommasta ja tykkäämme edelleen. Huomaa, kuinka ihmiset viihtyvät eläinten parissa, hän hymyilee.

Suurin osa asiakkaista tulee Niemisen mukaan Jyväskylä–Jämsä-väliltä varta vasten katsomaan eläimiä, mutta tänä kesänä myös pitkän matkan pysähdyspaikkaa kaipaavia on ollut muutamia.

– Asiakkaiden määrää on hirveän vaikea sanoa. Emme laske kävijöitä. Koko ajan tässä on joku, Willman arvioi.

– Emme oikein ajattele tätä kilpailuna huoltoasemien kanssa. Asiakkaat kyllä monta kertaa vertaavat meitä isoihin huoltoasemaketjuihin, juuri erilaisen miljöön takia. Emmehän me niiden kanssa pysty kilpailemaan, heillä on eri asiakkaat, Nieminen pohtii.

 

 

Nieminen ja Willman muuttivat tilalle kaksi vuotta sitten, kun ajankohtaiseksi tuli vaihtaa asuinpaikkoja Niemisen vanhempien kanssa. Se mahdollisti pitkäaikaisen haaveen toteuttamisen.

– Kävimme kymmenisen vuotta taaksepäin ensimmäisissä alpakkanäyttelyissä. Totesimme, että jos joskus on sopiva elämäntilanne, alpakoita otetaan, Nieminen juttelee.

– Ne ovat sellaisia eläimiä, että kun niihin tutustuu, ne alkavat kiehtoa tosi paljon, Willman sanoo ja tähyää aitaukselle.

Kun muutto koitti, hankki pariskunta ensimmäiset alpakkansa jo samana vuonna. Pian ne alkoivat herättää kiinnostusta myös muissa kyläläisissä.

Tuttavat ja kummin kaimat halusivat päästä niitä katsomaan, mutta vierailut jäivät aina vain puheen tasolle. Niinpä eläinten ympärille alkoi rakentua ajatus kahvilasta. Viime vuoden heinäkuusta alkaen alpakoita sekä jo pariskunnan aiemmassa pihapiirissä asustaneita kanoja ja lampaita on kesäisin päässyt katsomaan kahvilan aukioloaikoina milloin vain.

– Kyllä tässä on käynytkin tosi paljon tuttuja, sellaisiakin, joista emme ole aiemmin tienneet, että he ovat Tommin kaukaisia sukulaisia. Tiskillä he ovat esitelleet, että ”minä olen ollut tässä 50-luvulla heinätöissä”, Willman nauraa.

 

 

 

Rikastumaan kahvilan pyörittämisellä ei pariskunnan mukaan pääse. Willman tekee töitä JYPillä ja Nieminen osa-aikaisena puutarhurina.

– Töissä täytyy käydä, että nämä harrastukset pystyy kustantamaan, Willman huomauttaa.

Alpakoiden pitämisestä syntyviä kustannuksia saa Niemisen mukaan hieman peitettyä villojen hyödyntämisellä. Alpakat on keritty nyt kaksi kertaa, ja villat odottavat pääsyä kehräämöön.

– Ensi kesäksi saamme omat langat, Nieminen kertoo.

Toiveissa on, että tulevana kesänä laitumella kirmaa myös yksi uusi tulokas. Yksi alpakkanaaraista on raskaana.

– Suuri haaveemme on saada oma alpakkavasa, Willman iloitsee.

 

Lähtisitkö tämän kaverin kanssa kahville?

 

Jätä kommentti

  • (will not be published)