Keskimaan konttori siirrettiin Seppälän Prismaan Sokoksen yläkerroksista, jotka ollaan muuttamassa asunnoiksi. Toimitusjohtaja Antti Määtän mukaan Prisman asiakasmäärien kasvu oli ”kaksinumeroinen määrä prosentteja” kauppakeskus Sepän avaamisen jälkeen. Kuva: Olli Kauppinen
| Jussi Komulainen | | 0 |  Tykkää

Enintään 5,5-prosenttiset nelosoluet tulivat vuodenvaihteessa kauppojen hyllyille, mutta uudesta alkoholilaista käydyn keskustelun yhteydessä maalatut uhkakuvat eivät ole Keskimaan toimitusjohtajan Antti Määtän mielestä toteutuneet.

– Meillä oluen myynnistä vain kuusi prosenttia on vahvempia oluita. Lonkeron myynti siirtyi Alkosta kauppoihin, mutta senkään myynti ei ole kokonaisuutena kasvanut.

Määtän mukaan kaupat ennustivat koko ajan, että suomalaiset eivät ala juoda merkittävästi enemmän vahvoja oluita, mutta ne kuitattiin alan bisnespuheina. Perusteet kauppojen arvioille haettiin ravintoloista.

– Ravintoloissa on voinut valita nelos- ja kolmosoluen aina. Silti ravintolakulutuksesta yli 90 prosenttia on kolmosolutta. Loppuosasta valtaosa on erikoisoluita. Vanhan kansan neloskalja on tosi pieni tuote.

Määtän mielestä alkoholilain uudistamista olisi luontevaa jatkaa ja tuoda viinit ruokakauppoihin. Se auttaisi hänen mukaansa pienien kauppojen selviämistä harvaan asutuilla seuduilla.

– Nyt viinakauppareissun takia lähdetään isommalle kylälle, josta tehdään varmasti ruokaostoksetkin, kun puhutaan vaikka mökkipaikkakunnista. Se olisi todellinen piristysruiske haja-asutusalueiden ruokakaupoille, jos saataisiin viinit myyntiin.

Keskimaa sai paljon kritiikkiä, kun se ilmoitti alkuvuodesta lakkauttavansa tappiollisen Pylkönmäen Salen, joka oli paikkakunnan ainoa kauppa. Lopulta kaupalle löytyi uusi yrittäjä. Jyväskylässä Keskimaa sulkee Syrjälän Salen, mutta muiden myymälöiden lopettamista ei Määtän mukaan suunnitella. Hän on kuitenkin yleisellä tasolla kaikkien kaupan alan toimijoiden puolesta huolissaan, että Pylkönmäen kaltaisia tilanteita tulee tulevaisuudessa, kun väki maaseudulla vähenee.

Kauppapalveluiden säilymistä auttaisi Määtän mielestä myös reseptivapaiden lääkkeiden myynnin salliminen ruokakaupoissa. Hän uskoo, että maaseutukauppojen säilyminen voi myös vaatia valtion tukea Ruotsin malliin.

Keskimaa investoinut paljon keskustaan

Kauppakeskus Sepän avaamisen jälkeen Jyväskylässä on oltu huolestuneita keskustan näivettymisestä ja erikoiskaupan siirtymisestä Seppälään. Keskimaa on merkittävä toimija sekä keskustassa että Seppälässä, jossa vuonna 2016 valmistunut uusi Prisma koki ikään kuin toisen avajaiset, kun sen yhteydessä oleva Seppä aukesi viime vuoden lopulla.

Määtän mukaan tilanne on uusi Jyväskylässä, koska perinteisistä marketkeskittymistä Seppälästä, Keljosta ja Palokasta on aiemmin puuttunut erikoiskauppa Sepän laajuudessa. Suomen mittakaavassa Jyväskylä on Määtän mielestä kuitenkin ollut poikkeus, sillä moniin isoihin kaupunkeihin tai niiden lähistölle vastaavia kauppakeskuksia on noussut jo aiemmin: Tampereella Ideapark, Kuopiossa Matkus, Lahdessa Karisma, Oulussa Zeppelin.

– Tämä tuntuu olevan normaalia kehitystä. Kun autoistuminen lisääntyy, niin useimmiten jonkun hypermarketin lähelle tai muuten sopivalle paikalle syntyy tämäntyyppinen keskittymä.

Määttä korostaa, että Keskimaa toimii sekä market­alueilla että keskustassa.

– Olemme investoineet koko ajan keskustaan: Hotelleista Alexandra remontoitiin jo ja Paviljongin remontti on nyt menossa. Alexandran ravintolat uusittiin, Coffee Housen tilalle Kävelykadulle tulee VENN, Green Egg tuli viime vuonna uutena ravintolana ja loppuvuodesta uudistetaan Amarillo. Lisäksi Sokosta on kehitetty koko ajan.

– Varmaan mikään muu toimija ei ole investoinut keskustaan niin paljon kuin me.

Jätä kommentti

  • (will not be published)